Українська збірна з пляжної боротьби
Готується підкорювати Катар

Генеральний секретар Всеукраїнської Федерації пляжної боротьби Ерол Караджа розповів про підготовку до Всесвітніх пляжних ігор.

Напередодні Всесвітніх пляжних ігор команда української збірної готується захищати честь країни. Цьогоріч вихованці спортивного клубу «Мангуст» будуть змагатися за першість у категорії «пляжна боротьба». Нагадаємо, що це перші Всесвітні пляжні ігри, які пройдуть у Катарі в жовтні.

Про підготовку до «ігор», а також про напрямки подальшого розвитку Всеукраїнської Федерації пляжної боротьби нам розповів Генеральний секретар Федерації Ерол Караджа.

- Якщо чесно, у нас не було багато часу на підготовку до Всесвітніх пляжних ігор. Після створення Всеукраїнської Федерації пляжної боротьби наші спортсмени взяли участь у трьох етапах турніру світової серії, включаючи фінал. На мою думку, це і було кращою підготовкою. Участь у змаганнях світового масштабу дає величезний досвід, змогу випробувати свої сили та укріпити силу духу. Всеукраїнська Федерація пляжної боротьби, під керівництвом її президента Магомеда Магдієва, доклала багато зусиль до участі наших атлетів у світових турнірах.

- Наскільки важливо для української збірної та Всеукраїнської Федерації пляжної боротьби взяти участь у перших Всесвітніх пляжних іграх?

- Цей досвід важливий не тільки для нас. У всьому світі Всесвітні пляжні ігри — грандіозна подія. Пляжна боротьба достатньо молодий вид спорту. Так само, як і наша Федерація. Але проведення заходу такого масштабу підніме даний вид спорту на новий рівень. Ми на вірному шляху до досягнення визнання пляжної боротьби олімпійським видом спорту. Щодо нашого рівню підготовки, то на світовій арені серед країн поки немає явного лідеру в пляжній боротьбі. Тому Україна має всі шанси посісти почесне перше місце. Пляжна боротьба саме в Україні має величезний потенціал. Я щиро вірю, що наші спортсмені досягнуть великих успіхів та привезуть з Катару максимальну кількість медалей.
- Наскільки престижні ці змагання?

- Давайте подивимось самі. По-перше, організатором «ігор» є Асоціація олімпійських комітетів, що вже говорить про престижність даних змагань. По-друге, подивимось на цифри: змагання проводяться у 14 видах спорту, 97 країн-учасників, 1360 спортсменів. Масштаби вражають.

- За якою системою будуть проходити сутички?

- Система сутичок буде проходити за правилами олімпійських видів боротьби. У кожній ваговій категорії, в залежності від кількості учасників, буде 2 або 3 групи, після цього чверть-, полу-, та фінальні сутички.

- Наскільки мені відомо, в цьому році відбулися певні зміни кольорів форми. З чим пов'язані такі зміни та як тепер виглядатимуть українські спортсмени під час сутичок?

- Раніше в пляжній боротьбі, як і в інших видах єдиноборств, використовували синій та червоний кольори. Але в цьому році United World Wrestling почали радити використовувати форму тільки чорного та білого кольорів, а перед змаганнями у Катарі було офіційно оголошено, що спортсмени повинні бути у формі тільки цих двох кольорів.

Нагадаємо, що Всесвітні пляжні ігри-2019 будуть проходити 12-16 жовтня у Катарі. Змагання з напрямку «пляжна боротьба» пройдуть 14-16 жовтня. Україну представлятимуть четверо спортсменів. Ми ж в свою чергу бажаємо нашій збірній незламної сили духу та перемоги!