В Одесі пройшли відразу два
Міжнародних турніри

10 і 11 серпня в Одесі у Центрі пляжних видів спорту відбулися Турнір Світової Серії з пляжної боротьби серед дорослих, а також Чемпіонат Світу з пляжної боротьби серед кадетів та юніорів. Змагання в цьому виді спорту такого масштабу проводяться вперше в історії країн пострадянського простору. Організаторами грандіозного спортивного свята виступили Всеукраїнська Федерація пляжного боротьби та Громадська організація «Мангуст» під егідою United World Wrestling. Обидва турніри внесені в офіційний календар UWW.

Всього в Південну Пальміру з'їхалися понад 120 борців з Норвегії, Киргизстану, Греції, Молдови, Азербайджану, Білорусі, США, Естонії, Австрії, Туреччини, Казахстану та України. Нашу національну збірну представляли 44 спортсмени.

Відкрили міжнародні змагання голова Всеукраїнської Федерації пляжної боротьби, президент громадської організації «Мангуст», Заслужений тренер України, Магомед Магдієв та Президент комітету асоціативних стилів боротьби United World Wrestling Педро Сілва.

«Громадська організація «Мангуст» та Всеукраїнська Федерація пляжного боротьби спільними зусиллями розвиває цей прекрасний вид спорту. Подібні свята стали вже доброю традицією. Ми третій рік поспіль проводимо даний турнір, але вперше на такому високому рівні. Ми сподіваємося, що нам вдасться продовжувати розвиватися і нарощувати обороти. Адже завдяки спортивним подіям такого масштабу ми заявляємо про Україну на міжнародному рівні»- зазначив Магомед Магдієв.

У свою чергу, Педро Сілва подякував організаторам та високо оцінив рівень проведення чемпіонату.

У найкращих народних традиціях, організаторам та почесним гостям турніру піднесли український коровай, учасники з клубу бойового гопака «Шторм» провели майстер-клас з української бойового гопака, а чемпіонки світу з черлідингу з команди «Secret» порадували яскравим виступом.

У перший день Світовій серії по пляжної боротьби чоловіки змагалися в чотирьох вагових категоріях 70 кг, 80 кг, 90 кг, та +90 кг. У 70 кг чемпіоном і справжньою зіркою турніру став вихованець спортивного клубу «Мангуст» Семен Радулов. Він також отримав нагороду за кращий кидок!

«У змаганнях з пляжної боротьби я беру участь з 2017 року, - каже Семен Радулов - Виступаю на кожних змаганнях. Цей вид спорту розвивається і мені подобається розвиватися в ньому. За ці три роки ми побачили, що географія країн розширилася, і кількість спортсменів збільшилася. Це сильні суперники, які досягли чималих результатів у вільній боротьбі, а зараз переключилися на пляжну боротьбу. Для мене не було складно перебудуватися з вільної боротьби на пляжну. Мені це вдалося. Хочу і далі рухатися в цьому напрямку. Зараз у мене мета - участь ще в фінальному етапі Світової Серії, а потім - участь у Всесвітніх іграх, які проводять 1 раз в 4 роки. Я хочу його виграти».

Всього в Odessa Beach Wrestling World Series Україна завоювала 6 золотих медалей, 7 - срібних та 5 спортсменів стали бронзовими призерами змагань.

В рамках Чемпіонату Світу з пляжної боротьби, який проходив 11 серпня в загальнокомандному заліку в кадетах Україна посіла перше місце. Другою стала Туреччина, а Сполучені Штати Америки отримали «бронзу». Що стосується юніорів, то і тут господарі піску завоювали «золото». Віце-чемпіоном світової першості стала команда з Туреччини, а ось «бронзовими» призерами - гості з Норвегії.

«Підготовка до сьогоднішнього турніру тривала протягом півроку. Ми намагалися показати найкращий склад спортсменів, рефері та тренерів. Цього року Всеукраїнська Федерація пляжної боротьби створила перший прецедент, від'єднавшись від Асоціації спортивних видів боротьби, подаючи приклад іншим країнам. Тепер пляжна боротьба має можливість розвиватися як індивідуальний вид спорту », - підкреслила директор Громадської організації «Мангуст»Тетяна Акуленко.

Відзначимо, перший етап світової серії з боротьби на піску відбувся в Португалії, другий - в Бразилії і третій етап приймали в Україні. Фінальний етап пройде 6-7 вересня в хорватському Загребі.